Parlementariër Suriname: 'Homo's uitroeien'
Suriname
 
 
Shiwally & Sanam
Gay Pride Suriname
Na Mugabe, Bahati maakt nu de Surinaamse parlementariër Ronny Asabina opgang met zijn felle anti homo geluiden. Niet zo gek lang geleden begon Suriname zich juist te ontdoen van alle onrechtvaardigheden tegen LGBT's, tot op een maandagmiddag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblée, parlementslid Ronny Asabina tekeer ging als een duivel in een wijwatervat. Asabina probeert nieuw leven in te blazen in homohaat onder de Surinamers en roept op om LGBT's met wortel en tak uit te roeien. Verbeten zei hij dat homoseksualiteit een ziekte, een afwijking is. En het erkennen van het homohuwelijk is een Europese epidemie. Een ziekte die epidemische vormen heeft aangenomen in Europa, dramatiseerde hij gedreven verder. Het zoeken naar een democratischer manier hoe om te gaan met LGBT's en seksuele diversiteit van minister Alice Amafo zette kwaad bloed. De Christelijke Amafo heeft wel half en half laten merken geen voorstander te zijn van de homoseksuele geaardheid. LGBT's verwachten niet anders. Sinds het ontstaan van het Christelijke geloof dat groot en divers is van omvang, hebben niet alleen LGBT's het zwaar te verduren. Van het kruisigen van de zoon van God hebben veel christenen niets geleerd. Nu zetten zij de tanden in de minuscule vrijheid van hun eigen homo kind en dat van anderen. De achterlijke uitspraken van de haatdragende parlementariër veroorzaakten internationaal veel commotie en verontrusting. Ronny Asabina kreeg veel bijval van Surinamers maar het ontlokte ook een storm van kritiek.

Stichting Suriname Men United die zich inzet voor het welzijn van LGBT's reageerde  uit het veld geslagen bij het vernemen van deze krankzinnige uitspraken. Uit straatinterviews bleek dat veel Surinamers de mening delen van Ronny Asabina. De volksvertegenwoordiger verwoordt slechts de mening van het volk. Ernstig aangeslagen wierp Suriname Men United tegen  zulke  uitspraken zeer onsmakelijk zijn en aanvoelen als een dolksteek in de rug. Het enige resultaat is verdeeldheid in de samenleving, een samenleving waarvan ook de homogemeenschap deel uitmaakt. Ronny Asabina is van de BEP dat staat voor broeder en eenheid. Terecht vraagt Kenneth van Emder voorzitter van SMU waar de broederschap naar een homobroeder is gebleven.

Als door een adder gebeten namen vanuit Nederland de activisten Shiwally & Sanam kennis van de berichtgeving. Wat nou broederschap? Broederschap aan mijn hoela! Broederschap roept niet op tot moorden en waarschuwen voor gevaar. In Suriname zal homohaat verschrikkelijk toenemen. Let maar op: Asabina zal veel onwetenden  inspireren te haten.

Wat meer aanleiding gaf tot ergernis was een persbericht van Ronny Asabina dat hij geen afstand zal nemen van zijn uitspraken en herhaalde het was gisteren niet goed, het is vandaag niet goed en het zal morgen en in de toekomst ook niet goed zijn.

Bijval krijgen Surinaamse LGBT's van de vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch die de dwaze uitspraken van Asabina hekelt. Zij is het niet eens met wie dan ook die beweert dat liefde een ziekte is en is tegen discriminatie van welke groep dan ook. Zij heeft laten weten absoluut geen steun te zullen verlenen aan acties tegen de LGBT gemeenschap.

Fractievoorzitter Ricardo Panka van Mega Combinatie voerde aan dat zijn partij het standpunt huldigt dat er niemand gediscrimineerd mag worden vanwege welke achtergrond dan ook. Volgens hem is het geen fractiestandpunt en ook geen standpunt van de regering om LGBT's in de ban te doen. Hoewel de BEP van Asabina tot de coalitie behoort, is er volgens Ricardo Panka absoluut geen sprake van een gedeeld standpunt. Ook Nederlandse Kamerleden haalden fel uit naar Asabina. Human Right Watch en de internationale mensenrechtenorganisaties wapenen zich tegen Asabina die door zijn uitspraken een gevaar vormt voor de emancipatie van LGBT's in Suriname en elders.