Lata Mangeshkar
Memories
 
Melody Queen Lata Mangeshkar
Melody Queen Lata Mangeshkar
Het was in 1948 dat India voor het eerst kennis maakte met zoetigheid, passie en ware schoonheid in muziek. In dat jaar begon Lata Mangeshkar haar muzikale carriere. Heel India zwelt van trots dat Lata Mangeshkar een Indiase is.
Melody Queen Lata Mangeshkar kroont al meer dan zestig jaar over geheel Bollywood. Geen andere persoon in India geniet zoveel eerbied als Melody Queen Lata Mangeshkar.
Haar naam kent een vorstelijke waardigheid in het hart van iedere Hindoestaan. Met haar satijnzachte stem - een stem die altijd haar schitterende glans behouden heeft - heeft zij altijd de muzikale eer van India in elke vorm dan ook hoog gehouden. Lata Mangeshkar is zondermeer de onaantastbare koningin van de Bollywood muziek. 

Melody Queen Lata Mangeshkar
Lata Mangeshkar behoort tot de allerbelangrijkste Hindoestanen ooit, die door heel India met oprechte nederigheid en eerbied op handen wordt gedragen. Het is ondoenlijk om aan te geven wat haar grootste muzikale successen zijn geweest, omdat haast elk liedje van haar een superhit werd. Zij weet liederen een eeuwig leven te schenken met haar gouden stembanden. Er zou jarenlang werk mee gemoeid zijn om al haar successen op papier te zetten. Vanaf de film Mahal - Barsaat - Andaz - Awaara - Mother India - Mughal e Azam - Junglee - Anita - Mera saaya - Intaqam- Anamika - Pakeezah - Razia Sultan - Lamhe - Chandni - Maine pyar kiya - Lekin - Dil wale dulhania Le jayenghe - Bewafa - Kabhie kushi kabhie gham - Veer Zara - Lucky - Rang de basanti - Jail en tot nu toe heeft zij op onnavolgbare wijze de eerste plaats voor zichzelf weten te behouden.

Dat is lang niet zo gek ook. Van alle vocalisten in India heeft zij de meest zoete en muzikale stem. Ook zijn Melody Queen Lata Mangeshkar en haar zusje Asha Bhosle - die zelf een fenomeen is - de enige vocalisten in Bollywood film muziek die in meerdere octaven kunnen zingen en zijn beiden de meest veelzijdigste vocalisten.
Melody Queen Lata Mangeshkar
Lata Mangeshkar heeft met alle Indiase artiesten samengewerkt. Producenten, acteurs, componisten etc wilden allemaal zekerheid hebben of Melody Queen Lata Mangeshkar hun films zou sieren voor zij ervoor tekenden.
Het is opvallend dat Lata Mangeshkar nooit samengewerkt heeft met de geniale componist OP Nayyar. Ook hij had er enorm naar verlangt om met haar samen te werken.Het lieflijke liedje van de film Aasman dat OP Nayyar componeerde More Nindya Churaye Gayo - gezongen door Rajkumari Dubey- was in gedachte voor Lata Mangeshkar gemaakt. Door een kleine twist is zijn wens niet in vervulling gegaan.Ondanks dat bleven de twee elkaar wel geregeld zien. Het was dan ook zeer opvallend dat ook hij Lata Mangeshkar met heel veel eerbied benaderde en tot zijn dood haar de allerbeste zangeres vond.
Vanaf 1948 tot en met nu is er geen andere artiest geweest die haar heeft kunnen evenaren. Lata Mangeshkar heeft voor drie generaties actrices gezongen, van oma naar kind en kleinkind. Neem als voorbeeld Shobhna Samarth - een grote actrice van de jaren 40 en 50 waar Lata Mangeshkar met haar gouden stembanden voor zong. Daarna heeft Lata Mangeshkar voor beiden haar dochters Nutan en Tanuja gezongen. En nu zingt zij sinds de afgelopen 15 jaar voor haar kleindochter Kajol.
Melody Queen Lata Mangeshkar heeft ontzettend veel bijgedragen aan hun populariteit. Heldinnen op het witte doek, componisten, schrijvers hebben hun ambt verlaten, maar Melody Queen Lata Mangeshkar is altijd onverslagen door blijven gaan. Zoals zij zelf zegt kan alleen de dood haar stoppen. Uit diepe bewondering zal ik op mijn manier proberen in chronologische volgorde het muzikale leven en
Melody Queen Lata Mangeshkar
enkele bewonderenswaardige momenten uit het leven van de grandioze Melody Queen Lata Mangeshkar te beschrijven.
Melody Queen Lata Mangeshkar
Discography: